11.25.2020

Huipputekniikkaa pronssikaudella? Kiviastiat.

25.11.2020

Päivitetty 6.12.2020

Kuva 1. Astiavalikoima Kairon museosta. Lähde on UnchartedX:n video (1).

Kairon museossa on esillä runsaasti muinaisia, tarkasti muotoiltuja ruukkuja ja kulhoja. Niitä on löytynyt kymmeniä tuhansia dynastisen ajan haudoista, ilmeisesti enimmäkseen sirpaleina. En löytänyt Wikipediasta yhtenäistä esitystä näistä kiviastioista. Merkillistä, että muinaisia yksinkertaisia kivityökaluja ja aseiden kärkiä on tyypitetty ajanjaksojen mukaan. Myös keramiikkaa on tyypitetty eri alueiden ja ajanjaksojen mukaan, mutta kiviastioista ei löydy mitään.


Kuva 2. Astiavalikoima Kairon museosta. Lähde on UnchartedX:n video (1).

 


Kuva 3. Astiavalikoima Kairon museosta. Lähde on Brien Foersterin video (4).

Monia kivilajeja

Kiviastiat on valmistettu monen kovuisista kivilajeista, alkaen kalkkikivestä ja päätyen kovimpiin, mitä Egyptistä on löytynyt. Ehkä erilaiset värit ja kuvioinnit ovat aikanaan lisänneet astioiden taiteellista arvoa. Kuvan 2 vaaleat ruukut ovat ilmeisesti alabasteria, joka on yksi kalkkikiven laji. Kairon museon selitysteksti kertoo, että kuvan 3 keskimmäinen ruukku on valmistettu korundikivestä. Korundi on Mohsin kovuusasteikolla timantin jälkeen seuraava mineraali, joten samanlaisen kulhon valmistaminen on vaativa tehtävä vielä nykyäänkin.

Kalkkikiven työstäminen on onnistunut egyptologien kuvaamilla yksinkertaisilla käsityökaluilla, mutta kovimpien kivien työstäminen olisi ollut erittäin hankalaa. Ikään kuin sorvin jättämien työstönaarmujen löytyminen ja suuri mittatarkkuus viittaavat siihen, että kaikkia pehmeästäkään kivestä valmistettuja astioita ei ole työstetty käsityökalulla. 

En ole vakuuttunut, että museon selitysteksteissä kaikki ilmoitetut kivilajit ovat oikein. Ne pitäisi tarkistaa ammattilaisten eli geologien ja mineralogien toimesta.

 

Kuva 4. Muinainen malli ja sen nykyaikainen jäljitelmä. Lähde on video (2).

Hieno viimeistely

Kiviastiat ovat useimmiten erittäin tarkkamittaisia ja hienosti kiillotettuja. Pintojen tarkka ympyrämuoto ja joskus näkyvät työstönaarmut viittaavat sorvin käyttöön astioiden valmistuksessa. Tätä eivät egyptologit ole huomanneet, vaan arvelevat kaiken olevan vain käsityötä alkeellisilla työkaluilla. Tosin en ole huomannut, että ehjinä säilyneistä ruukuista olisi tehty tarkkoja mittauksia niiden pintojen ympyrämäisyydestä.

Venäläiset tutkijat ja kokeilijat ovat onnistuneet valmistamaan yksinkertaisilla työkaluilla vakuuttavan näköisen ruukun, joka on mallinsa kanssa kuvassa 4. Lähdevideosta (2) ilmenee, että ammattikuvanveistäjältä esineen valmistaminen kesti 7 ja puoli kuukautta, viisi päivää viikossa ja 6-8 tuntia päivässä. Puolet ajasta kului työstölaitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Video on englanniksi puhuttuna video (3).

Sininen linturuukku valmistettiin kalkkikivibreksiasta, joka on pehmeähköä ja melko helposti työstettävää. Kun tästä on huomautettu, niin venäläiset ottivat haasteen vastaan ja keräävät nyt varoja dioriittiruukun valmistamiseen, mikä on merkittävästi työläämpi urakka.

Pari huomautusta kokeesta voidaan esittää. Kappaleeseen ei kuulunut sorvattaviksi sopivia laajoja pintoja, joten tarkkuusvertailu ei ole mahdollista. Eikä ruukkujen sisäpintoja päässyt vertaamaan. Joka tapauksessa, kunnia tutkijoille ja kokeilijoille.

 

Ajoitus on ongelma

Kiviastiat ovat löytyneet haudoista, joten ne ovat varmuudella olleet olemassa ainakin dynastiselta ajalta lähtien. Mutta miten vanhoja ne todella ovat? On mahdollista, että ne on valmistettu paljon muinaisemmalla esidynastisella ajalla ja faaraoiden aikalaiset ovat vain löytäneet ne, eivät itse valmistaneet. Wikipedian mukaan keramiikka-astioita on osattu valmistaa jo varhaisina esihistoriallisina aikoina. Myös Egyptissä keramiikkaa tehtiin dynastisella ajalla. Kairon museon kiviastioita on selitystekstien mukaan ajoitettu esidynastiselle ajalle. Mutta tehtiinkö kiviastioita kovasta kivestä myös dynastisella ajalla?

 

Videot

1. Evidence for Ancient High Technology - Part 1: Machining
https://www.youtube.com/watch?v=6KUDu40BC5o

2. Невозможный артефакт - своими руками. Альтернативным историкам не смотреть!
https://www.youtube.com/watch?v=uQqxx7ksaKc

3. Mysterious Ancient Artifact - DIY. Alternate history fans, please look away
https://www.youtube.com/watch?v=Mq2KGQajfAo

4. Egypt 2018: Lost Ancient High Technology Artifacts In The Cairo Museum
https://www.youtube.com/watch?v=S6Y0Dzl0RCA


1 kommentti:

Suosituin juttu koko ajanjaksolta